Štene u kući

Osnovne stvari koje trebate pripremiti za novog člana obitelji su krevetić, posude za hranu i vodu, hrana, ogrlica i povodac, neke igračke te upijajući podmetači za štence.

Dobro je da se štene od početka navikne da ima neko svoje mjesto u kući gdje spava, osjeća se sigurno i ugodno.

Hrana i voda bi također trebale biti na uvijek istom mjestu. Voda treba biti uvijek svježa i dostupna. Mali pas jede više puta dnevno. U trenutku kada dođe novom vlasniku jesti će vjerojatno 4 obroka pa će postupno povećavati razmak između njih. Odrasli pas jede jednom ili dva puta dnevno. Psu je dovoljno 10-15 minuta da pojede obrok. Ako je nakon tog vremena ostalo hrane u posudi, sklonite ju. Pas mora znati kada je vrijeme hranjenja i da hrana nije uvijek na raspolaganju. Ako mu ostavite hranu, jesti će svako malo po zalogaj i igrati se njome. Ne trebate brinuti da će biti gladan. Pas može biti nekoliko dana bez hrane bez da mu to uzrokuje neke smetnje. Vrlo brzo će shvatiiti da treba jesti u određeno vrijeme.

Uzgajivač će vam vjerojatno dati nešto hrane kojom je on hranio štene pa ćete ga nastaviti hraniti istom hranom ili, ako se odlučite za drugu hranu, iskoristiti ćete istu za prelazak na novu hranu na način da mu u tu hranu dodate 10% nove hrane i taj postotak povećavate kroz 10 dana.

Štene ima puno energije i voli se igrati. Nije mu dovoljno dati igračku. Igrajte se s njim. Vole donositi lopticu koju im bacate ili se potezati s vama. Za to možete koristiti pleteni konop koji ćete kupiti u nekom pet centru ili običnu staru krpu. Treba postojati vrijeme za igru. Vi određujete to vrijeme, a ne pas. Ne igrate se kada vam pas donosi igračku, nego kada vi odlučite da se igrate. Štenetu je igra ujedno i nagrada što je nešto naučilo ili dobro učinilo (sjelo na naredbu, dalo šapu…). Nikada nije prerano da počnete raditi sa psom. Kroz igru će naučiti slušati osnovne zapovijedi što će vam kasnije veoma olakšati odgoj.

Da biste privikli štene na ogrlicu, dobro je staviti mu ogrlicu i dok je doma. Vrlo brzo će shvatiti da ogrlica i povodac znače da ide van i prihvaćati će ih bez otpora.

Psa odmah treba učiti da nuždu obavlja vani. To je u početku dosta zahtjevno pa bi bilo dobro da je netko sa psom doma ili da uzmete nešto godišnjeg odmora. Kada god vidite da se sprema mokriti, odmah ga odnesite ili izvedite van. Svakako to učinite nakon jela jer će tada sigurno trebati obaviti nuždu. Ako ste dosljedni u tome, za nekoliko dana pas će sam tražiti da ga odvedete van. Obično cvili pred vratima, nemiran je i mota se oko vas. Nemojte previdjeti taj signal jer ste inače opet na početku.  Za dva do tri mjeseca vaše štene će znati da nuždu mora obavljati vani. Ako nemate uvjete da psa koji još nije cjepljen vodite van, stavite mu na neko (uvijek isto) mjesto u stanu upijajuće podmetače za štence. U tom slučaju vas opet čeka navikavanje na obavljanje nužde vani pa je bolje što prije početi.