Odabir psa

Između same želje da imate psa i odluke da nabavite psa koji će živjeti s vama u kući, velika je razlika. Ako imate obitelj, odluka nije samo vaša jer će svi članovi živjeti s tim psom. Ovisi i o prostoru u kojem živite, o načinu kako provodite svoje slobodno vrijeme i koliko ga imate.

Ako ste se odlučili za shiba inu trebate znati da je to vrlo društven pas koji želi sudjelovati u vašem životu koliko je god moguće. Veže se za cijelu „svoju“ obitelj i želi pažnju svih. Vrlo su živahni, dinamični i brzi psi koji trebaju dosta kretanja. Presretni su kada trče kroz šumu ili se igraju s drugim psima. Ako volite hodati i boraviti u prirodi, to je idealan pas za vas. Kada se dovoljno istrči, kod kuće je vrlo miran. Ne voli da ga se zanemaruje. Najveća kazna za shibu je kada ga ne gledate i ne obraćate pažnju na njega.

Trebate znati da im je dlaku lagano održavati, no imaju i podlaku pa morate biti spremni da će se linjati prilikom mijenjanja godišnih doba. Vrlo su čisti, poput mačke, i nemaju mirisa tako da su vrlo prikladni za boravak u stanu.

Vole se igrati. Donositi će vam lopticu i igračke da se igrate s njima.

Ne smijete zaboraviti da su to izvorno lovački psi. Lako se može dogoditi da vani odjure za nekom životinjicom ili pticom pa treba biti oprezan u prometnim ulicama. Naravno, to ovisi od psa do psa. U svakom slučaju, ako pas nije dobro istreniran, treba se voditi na uzici jer bi se inače moglo dogoditi da vam pobjegne i ne odaziva se na vaše naredbe.