Hrana

Pas je primarno mesojed i takvu hranu bi trebao i jesti. Metabolizam psa nije prilagođen prehrani žitaricama koje su, na žalost, osnova većine suhe hrane koju možete kupiti u trgovinama za kućne ljubimce. Takva hrana je u proizvodnji svakako jeftinija, što ne znači i jeftiniju cijenu proizvoda.

Ako imate mogućnosti, psu možete kuhati hranu i biti će njome jako zadovoljan, ali ćete uz to trebati dodati nešto vitamina i minerala. Psu nije dovoljno samo meso i riža ili tijesto. Treba mu i povrće i voće.  Sve bi to trebalo biti izbalansirano. Hrana se psu nikako ne smije soliti.

Suha hrana ima sve to u sebi uravnoteženo za potrebe vašeg psa. Neke danas dostupne premium i super premium hrane bazirane su na organskom uzgoju, mesu za ljudsku prehranu, a možete naći i „grain free„ – hranu bez žitarica. Što se tiče mesa u suhoj hrani, najlakše probavljiva je riba pa se iz nje dobiva najviše proteina, a i najbogatija je mineralima. Sljedeći odabir je piletina.

Ono što je za vašeg psa najvažnije jest da mu hrana koju jede odgovara. Kao i ljudi, psi su različiti te ono što je jednomu dobro, drugom nije. Ako vaš pas voli hranu koju mu dajete, ima čvrstu stolicu i sjajnu dlaku, ostanite na toj hrani, nema potrebe za promjenom. Psu nije dobro često mijenjati hranu. Ako to činite, svakako mu dajte prijelazni period od barem 10 dana kada mu miješate staru hranu i polako povećavate postotak nove hrane.