Dlaka

Shiba inu dolazi u nekoliko boja: crvena, sezame i black and tan (crno-bež). Mogu biti i krem tj. bijeli, no oni nisu priznati za izlaganje na izložbama  pasa. Sezame imaju crvenu dlaku sa crno obojanim vrhovima duž cijelog krzna.  Odrasla shiba (bilo koje boje) mora imati bijelu dlaku s obje strane njuške, na obrazima, s unutarnje strane ušiju, ispod brade, na prsima, abdomenu, na unutarnjoj strani nogu, ispod repa te na donjoj strani repa. Kod šteneta te boje još nisu naglašene pa može biti cijelo crveno ili crno, a može imati i crnog po njuški i šapama, no to se kasnije mijenja. Tek sa šest mjeseci vidite kako će točno vaš pas izgledati kada odraste. Ako crveno štene ima više crne dlake postoji vjerojatnost da će biti sezame; ako je dlaka pretežno crna, biti će black and tan. Boja krzna obično se može pogoditi po roditeljima, no ponekad vam niti iskusan uzgajivač ne može sa sigurnošću reći hoće li štenci biti crveni ili sezame.

Shiba inu ima dvostruku dlaku. Gornja dlaka je kruta i ravna te daje boju vašem psu, a poddlaka –  koja je svjetlija, nježnija i vrlo gusta – štiti psa od hladnoće i vjetra zimi te ga hladi ljeti. Ona je njegov regulator topline, kao i zaštita od vode i prljavštine. Da bi mogla tako dobro funkcionirati, koža luči posebno prirodno ulje koje ju održava čistom i bez mirisa. To je razlog zašto shibe ne treba često kupati. Šampon odstranjuje ulje koje štiti dlaku vašeg psa i tako dolazimo u apsurdnu situaciju da što više kupate psa, sve se brže zaprlja.

Jednom do dva puta godišnje pas mjenja poddlaku. Tada mu je potrebna naša pomoć da se što prije riješi mrtve poddlake. Treba ga iščetkati da se stara poddlaka izvuče i napravi mjesta za novu. Ako psa redovito četkate, a naročito u periodu linjanja, pomoći ćete i sebi, jer nećete imati dlake po kući. Četkanjem se dlaka i čisti od prljavštine i parazita, a biti će i sjajnija.